Tiskové zprávy 2009

V Černém Dole potřetí

Zimní sportovně rehabilitační pobyt Kaňky o.s. nemohl proběhnout jinde než v Hotelu Aurum v Černém Dole. Hotel jsme zaplavili v rekordním počtu 62 účastníků a opět ocenili vstřícný personál a perfektní služby bezbariérového hotelu, který nám již třetí sezonu za sebou umožnil strávit báječný týden v Krkonoších. Sněhové podmínky splnily požadavky lyžařů, monolyžařů a bobařů. Někteří okusili i snowboard. Na dvou monolyžích se střídali tři vozíčkáři a nutno podotknout, že mnohdy jejich skupině nikdo na svahu nestačil. Celý týden děti hledaly Krakonoše podle jeho zanechaných stop a v pátek bylo jejich pátrání korunováno úspěchem. Zajistit a zorganizovat pobyt pro početnou intergrovanou skupinu dětí a mládeže zdravých a s postižením je náročné po všech stránkách. A ta finanční stránka bývá mnohdy zásadní. Získání dotací, aby pobyt byl cenově dostupný všem, je úkol projektového oddělení, které právě na letošní pobyt získalo finanční dotaci od Nadace OKD v nadačním programu "Pro radost a vzdělání". Projekt "Sportovně rehabilitační pobyty" byl Nadací OKD oceněn čátkou 100 000,- Kč, která byla plně využita jako dotace na ubytování a stravu. Je to čátka velmi významná a bez této dotace by nemohl být pobyt realizován. Velmi děkujeme Nadaci OKD!

2.prezentační ples Centra Kaňka

Nejvíce nás potěšilo, že se z Kaňkovského plesu stává pomaloučku tradice a mimo těch hostů, se kterými jsme vloni uskutečnili ples první, jsem letos přivítali i mnoho dalších. Atmosféra plesu se vydařila a většina návštěvníků vydržela "plesat" až do samého konce. Inspirací jim mohla být vystoupení orientálních tanečnic ALIKA ABAL, sportovního tanečního klubu 6DANCE nebo ukázka latinsko amerických tanců pana Petra Šíma a slečen Hany Stehlíkové a Šárky Chylíkové. Hodinu před půlnocí všichni mohli v dražbě podpořit naše aktivity a terapie, a po napínavém přihazování přítomných Kaňka o.s. získala neuvěřitelných 77500,- Kč! Majiteli uměleckých děl, které vytvořili děti a klienti Centra Kaňka v rámci arteterapie se stali pan Jiří Jeníček z Tábora a majitelé Hotelu MAS. Finance budou použity na materiál pro arteterapii a vybavení nové třídy denního stacionáře didaktickými pomůckami. Děkujeme ještě jednou touto cestou Hotelu MAS za bezplatný pronájem sálu a skvělý raut, všem sponzorům, pracovníkům Centra Kaňka a dobrovolníkům za přípravu plesu. A v neposlední řadě hudební skupině TOX s moderátorem Dušanem Běhounkem a všem účinkujícím za vytvoření velmi příjemného večera.

Dětský den v Centru Kaňka s Terezou Budkovou

I. vícemiss soutěže Česká Miss 2009 věnovala dětem ke Dni dětí vyhraný počítač

Ve středu 3. 6. 2009 ožila zahrada Centra Kaňka jako jedno velké mraveniště. Děti s postižením i děti zdravé spolu slavily Den dětí. Tety a strejdové z Kaňky o.s. pro ně připravili bohatý program - výtvarné tvoření, malování na obličej, soutěžení, hraní, sportování, dovádění a mnoho dalšího. Celé odpoledne dětem pomáhala i Tereza Budková I. vícemiss soutěže Česká Miss 2009, která se oslavy nezúčastnila náhodou. Slečna Tereza připravila dětem z denního stacionáře na závěr velké překvapení. V Miss Internet vyhrála notebook a za II. místo v soutěži Česká Miss 2009 počítač od společnosti Hewlett-Packard s.r.o. Ten se rozhodla věnovat potřebným. Proč právě do Centra Kaňka? Na vysvětlenou vícemiss říká: "Kaňka je z mého rodného města, její zaměření je mi blízké a problémy dětí s postižením mi nejsou lhostejné. Navíc může počítač dětem s postižením usnadnit práci, komunikaci, učení, tak se jim bude určitě hodit." "Hodit se bude určitě!", říká Irena Heřmánková, ředitelka Centra Kaňka. "Od září 2009 otevíráme Základní školu Kaňka o.p.s. a žáci budou počítač potřebovat na 100%! Máme k němu z jiných zdrojů velkotlačítkovou klávesnici a speciální myš. Dodáme didaktické programy a uzpůsobíme jej pro práci dětí s těžkým tělesným postižením." dodala Heřmánková. Počítač však děti vyzkouší už v červnu, vždyť je to dárek pro ně!

Tereza Budková, I. vicemiss soutěže Česká Miss 2009, myslí na děti z Centra Kaňka

Ve středu 3. června 2009 od 16 hodin připravila Kaňka o.s. na své zahradě zábavné odpoledne pro děti a rodiče na oslavu Dne dětí. Děti čekalo odpoledne plné her, soutěží, výtvarné vyrábění, divadélko a také spousta odměn od BRUMÍKA z firmy Opavia-LU, a.s. V průběhu odpoledne, za účasti zástupce firmy Hewlett-Packard s.r.o., předala I. vicemiss Tereza Budková počítač dětem do denního stacionáře. Kaňka o.s. ho doplní speciální myší a klávesnicí a bude k dispozici pro nácvik práce na počítači a rozvoj alternativní komunikace. "Jsem velice potěšen tím, že se Tereza rozhodla počítač, který získala jako jednu z cen v soutěži Česká Miss 2009, věnovat dětem. Ještě větší radost mi udělalo, že si pro spolupráci vybrala občanské sdružení Kaňka ze stejného regionu, kde sama žije a odkud i já sám pocházím." řekl Petr Trešl, marketingový ředitel společnosti Hewlett-Packard s.r.o. "Kaňka je z mého rodného města a problémy dětí s postižením z Centra Kaňka mi nejsou lhostejné." dodala ke svému rozhodnutí slečna Tereza Budková.

VOLNÁ MÍSTA

Základní škola Kaňka o.p.s. vypisuje výběrové řízení na pozici SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Charakteristika místa: učitel I. stupeň ZŠ speciální, vzděl. program Pomocná škola a Rehabilitační vzdělávací program. Požadavky: VŠ speciálně pedagogické Mgr. studium, dobrý vztah k dětěm, znalost metod AAK výhodou. Nástup 1. 9. 2009, na dobu určitou 12 měsíců. Pracovní doba: 7:30 - 15:30 (přímá výchovná činnost dle Školského zákona). Hrubá mzda: od 15.000,- Kč do dle započitatelné praxe ve Stupnici platových tarifů. Výběrové řízení: I. kolo do 31. 7. 2009 - zaslání životopisu, II. kolo ústní pohovor do 31. 8. 2009. Informace: hermankova@kanka.info Základní škola Kaňka o.p.s. vypisuje výběrové řízení na pozici ASISTENT PEDAGOGA. Charakteristika místa: asistent pedagoga ve třídě dětí s kombinovaným postižením, které se vzdělávají dle vzděl. programu Pomocná škola a Rehabilitační vzdělávací program. Požadavky: min. SŠ pedagogického směru nebo VOŠ speciálně pedagogické...., dobrý vztah k dětěm, znalost metod AAK výhodou. Nástup 1. 9. 2009, na dobu určitou 12 měsíců. Pracovní doba: 7:30 - 15:30 (přímá výchovná činnost dle Školského zákona). Hrubá mzda: od 11.000,- Kč do dle započitatelné praxe ve Stupnici platových tarifů. Výběrové řízení: I. kolo do 31. 7. 2009 - zaslání životopisu, II. kolo ústní pohovor do 31. 8. 2009. Informace: hermankova@kanka.info Základní škola Kaňka o.p.s. vypisuje výběrové řízení na pozici VYCHOVATEL V ŠD. Charakteristika místa: vychovatel u dětí s kombinovaným postižením v ZŠ speciální, vzděl. program Pomocná škola a Rehabilitační vzdělávací program. Požadavky: min. SŠ pedagogického směru nebo VŠ speciálně pedagogické...., dobrý vztah k dětěm, znalost metod AAK výhodou. Nástup 1. 9. 2009, na dobu určitou 12 měsíců. Pracovní doba: 7:30 - 15:30 (přímá výchovná činnost dle Školského zákona). Hrubá mzda: od 12.000,- Kč do dle započitatelné praxe ve Stupnici platových tarifů. Výběrové řízení: I. kolo do 31. 7. 2009 - zaslání životopisu, II. kolo ústní pohovor do 31. 8. 2009. Informace: hermankova@kanka.info Kaňka o.s. vypisuje výběrové řízení na pozici FYZIOTERAPEUT (pracovník v sociálních službách) Charakteristika místa: individuální a skupinová fyzioterapie s dětmi a mládeží se širokým spektrem postižení. Práce v týmu s ostatními fyzioterapeuty a ergoterapeutem. Požadavky: min. VOŠ nebo VŠ obor fyzioterapie atp. Nástup září - prosinec 2009, na dobu určitou. Pracovní doba: 7:30 - 15:30 (nebo zkrácený) Hrubá mzda: od 14.000,- Kč do dle započitatelné praxe ve Stupnici platových tarifů. Výběrové řízení: I. kolo do 31. 8. 2009 - zaslání životopisu, II. kolo ústní pohovor v průběhu září 2009. Informace: hermankova@kanka.info

Provoz Centra Kaňka

Z důvodu rekonstrukce v areálu Centra Kaňka je provoz sociálních služeb od 20. 7. 2009 do 31. 8. 2009 přerušen. Týden odlehčovacích služeb od 17. 8. do 21. 8. 2009 se z důvodu stavebních prací ve všech pavilonech neuskuteční. Děkujeme za pochopení, přejeme všem pěkné léto a těšíme se 1. 9. 2009.